fbpx

Wat is Dansklooster?

Dans * Aandacht * Stilte… op bijzondere locaties.

Wat maakt ons bijzonder?
We bieden een veilige vrije ruimte om jezelf te zijn. We zijn down-to-earth en laten je zweven… Er is ruimte voor jouw emoties, of ze nu verdrietig zijn of juist speels. Door energieen af te wisselen erkennen we dat alles naast elkaar mag bestaan, zonder er in te verdwijen.

Wat beleven mensen die bij ons een retraite volgen?
Een hele fijne balans van rust en dynamiek, van inkeer en lichtheid. Je voelt dat het écht is, en je neemt dit mee naar je dagelijkse leven. Het besef dat je mag zijn zoals je bent. Het klinkt soms zo cliché… maar het opent je wereld rigoreus als je dit echt gaat leven.

Waar zijn we op uit?
We streven we ernaar om een veilige en inspirerende omgeving te creëren waarin je jezelf kunt zijn en je eigen pad kunt bewandelen. We willen je uitnodigen om je eigen beweging en je eigen stem te vinden en jezelf te laten zien en horen.

Wat is onze stijl?
Onze stijl is warm, gepassioneerd en vol leven. Ons logo belichaamt onze waarden. De boom staat symbool voor groei en aarding, de hartvormige kern vertegenwoordigt de liefde en passie die we in alles wat we doen stoppen. De schommel staat voor speelsheid en het omarmen van een onbevangen basishouding. De vogel symboliseert vrijheid en het volgen van je eigen weg.

Wat mag je van ons verwachten?
We verblijven op inspirerende locaties waar je je comfortabel voelt. Daar ontvangen we je met open armen en ondersteunen je tijdens je retraite. Dit doen we op een milde wijze omdat we vertrouwen op jouw innerlijke eigen wijsheid. We bieden een divers programma van dans, meditatie en expressie, om je te helpen om diepere lagen van jezelf te verkennen.

Doe mee met Dansklooster en ontdek de eenheid in dans, aandacht en stilte.

In de vrije dans zoals wij deze begeleiden kom je heel snel dicht bij jezelf. En dat gebeurt zowel via je vreugde als via je verdriet. Beide gevoelens raken je essentie. Wij trekken deze emoties niet naar buiten, ze ontstaan vanzelf door onze muziek en wijze van begeleiding. Door de jaren heen krijgen we iedere keer weer terug dat mensen zich veilig en welkom voelen, en meteen vanaf de start. Dat geeft ruimte om aanwezig te zijn zoals je bent en jezelf bloot te geven zonder dat je een grens overgaat die je niet wilt.

Begeleiding

Michael is de grondlegger van Dansklooster, dat sinds 2011 bestaat. In de eerste jaren stond Mathilda (zijn levenspartner) aan zijn zijde. Na een aantal jaar stapte Coby in. Een tijdlang vormden ze met z’n drieen het begeleidend team van Dansklooster. In 2017 stopte Mathilda met het begeleiden van retraites omdat ze moeder werd. Michael & Coby vormden Dansklooster en maakten samen een krachtige professionalisering door. Eind 2023 besloot Coby om haar eigen weg te gaan en Dansklooster te verlaten. Hier kun je lezen over haar Loving Goodbye het aanbod van Coby kan je vinden op haar website Rituelencentrum.nl 
Vanaf 2024 worden, net als in de eerste jaren, de retraites weer begeleid door Michael en Mathilda.

Veel mensen vinden onze retraite een verademening ten opzichte van andere retraites of grote festivals. Het grote verschil zit waarschijnlijk in de vrijheid, de lichtheid en de aandacht voor schoonheid.

Eigen stijl

Dansklooster past niet in een hokje. We geven geen 5Ritmes of Biodanza. We dansen eigenzinnig tussen bestaande tradities en de vrije dans door. Wij hebben onze eigen stijl gecreëerd vanuit onze ervaring, kracht en samenwerkingen.

Muziekstijl

Muzieklijsten met hart en ziel
We besteden veel aandacht aan de muziek en ontvangen daar lof over van onze dansers. We mixen klassiek, film, dance, mantra, tekst, drum tot een mooie geheel. Wij noemen het Lyrical Dynamical. Lyrische muziek die dynamisch dansbaar is.

Mmmeditaties

Meditaties verweven in de dans
Ergens in de dans is een moment dat we je tot stilte brengen en meenemen op een reis naar binnen. Een meditatie die past en verdiept in het moment.

De lachende traan

De lach en de traan zijn verbonden met elkaar. Daarom durven we ze speels af te wisselen en verlies je nooit jezelf in één van beiden.

 

Speelse verhalen en verwondering

We nemen je mee op reis met woorden, muziek en verrassingen. Dit stapje net naast de realiteit maakt dat je makkelijker los kunt komen van wat je bezighoudt en kunt landen in het hier en nu.

 

 

Dansuitnodiging

Soms nodigen we je in de dans ergens toe uit, omdat het ook fijn kan zijn om even geleid te worden naar een beweging of gevoel.

 

Vrije dans

Je bent helemaal vrij om te bewegen zoals jij dat wilt. Ontdek wat de dans jou te bieden heeft. Veel gasten (her)vinden hun eigen dans weer tijdens de vrije dans. Het mooiste is om voor al deze fases tijd te maken.

De kracht van een weekend

Jezelf een weekend geven is een cadeau waar je misschien even over nadenkt. Het is een investering in tijd en geld en beide zijn kostbaar. Wij kiezen er bewust voor om retraites aan te bieden omdat het zoveel meer teweegbrengt dan een dans in je woonkamer, een workshop of dansdag.
Door een paar dagen te dansen en stil te staan, samen en alleen te zijn, kun je het normale leven echt even loslaten om bij jezelf thuis en tot rust te komen. Tijdens een weekend is alles voor je geregeld en heb je de ruimte om naast het dansen en de verdiepende sessies in je vrije tijd te doen wat je zelf prettig vindt. Wandelen, mediteren, lekker liggen… 
Laat je vertragen door de aandacht.

Met wie ben ik?

Hoe zien onze groepen eruit en wat voor mensen komen erop af? We zijn trots op de diversiteit in de groepen: Dansers van alle leeftijden (20 – 80). Mensen met veel en weinig vrije danservaring. Twee op de drie dansers heeft eerder een dans meegemaakt bij Dansklooster. Er komen mensen samen en er komen mensen alleen. Er is (minimaal) één aspect dat ons bindt: Het verlangen om te dansen en bij jezelf uit te komen. Dat schept onderling een basis van ‘welkom’ naar iedereen die aanwezig is. De veiligheid creëert de groep met elkaar en dat is iedere keer weer een dans die zich net als de natuur als vanzelf lijkt te ontvouwen.

.

.

Gastenboek

.

.

Onze locaties...

Het gaat ons om de totale beleving en daarom kiezen we met veel aandacht onze locaties uit. Bij voorkeur werken we in (voormalige) kloosters, kerkjes en plekken waar een rijke spiritualiteit voelbaar is. Wat we belangrijk vinden bij onze locatie is een gevoel van ruimte en verbinding met buiten. We brengen onze eigen kleurrijke materialen zoals kussens, kleden, kaarsen en bloemen mee. Zo toveren we iedere locatie om tot een Dansklooster.