fbpx

In de retraites van Dansklooster komen een aantal elementen in wisslende volgorde terug.

Lees meer over wat hoe we deze verdiepende onderdelen inzetten.

Het mooie is dat deze elemtenten voordurend in beweging zijn,

door iedere ervaring verdiept de essentie.

Stilte ervaren

Vrienden worden met je innerlijke stilte… Je kunt nog heel aanwezig zijn terwijl je niet praat, nog heel erg naar buiten gericht zijn als je niet praat. Het draait niet zozeer om geen geluid te horen, maar innerlijk stil zijn, opmerkzaam zijn voor jezelf. De ander doet er niet zozeer toe, je hoeft er niks mee. Geluid van de wereld zal er altijd zijn. De kunst is om het te aanschouwen en te laten gaan.

Klankschaal sessies

In 2016 zijn de klankschalen in ons Danskloosterleven gekomen. Het was meteen liefde op het eerste gezicht. We hebben zeven schalen gevonden die corresponderen met de zeven chakra’s van het lichaam. Iedereen ervaart de klankschalen op zijn eigen manier. We gebruiken naast de kristallen schalen inmiddels ook metalen klankschalen, de drum, rainstick en oceaandrum.

Labyrint meditatie

Het labyrint heeft al sinds het begin van Dansklooster een bijzonder plekje gevonden in onze retraites. Het labyrint is een oeroud en universeel symbool dat over de hele wereld te vinden is. Een labyrint heeft een weg naar binnen en dezelfde weg weer naar buiten. Je kunt de weg niet kwijtraken zoals in een doolhof. Het labyrint staat symbool voor onze levensweg.

Cacao ceremonie

De ceremoniële cacao zorgt voor een zachte maar krachtige ceremonie wat je de mogelijkheid geeft om het hart te openen. De actieve ingrediënten van cacao werken sterk op het hartchakra en brengt ons terug naar onze natuurlijk staat van voelen, uit het hoofd, in het hart en verbindt ons intuïtief met Moeder Aarde. Cacao heeft de kracht om de buitenwereld met onze binnenwereld te verbinden.

De Stilte

Vrienden worden met je innerlijke stilte… Je kunt nog heel aanwezig zijn terwijl je niet praat, nog heel erg naar buiten gericht zijn als je niet praat. Het draait niet zozeer om geen geluid te horen, maar innerlijk stil zijn, opmerkzaam zijn voor jezelf. De ander doet er niet zozeer toe, je hoeft er niks mee. Geluid van de wereld zal er altijd zijn. De kunst is om het te aanschouwen en te laten gaan.

Hoe het begon

In 2018 zijn we begonnen om van Stiltemomenten naar Stiltedagen te gaan. Tijdens de Dans, Aandacht en Stilteweek waren we twee dagen zonder woorden. Voor de mensen die daar behoefte aan hadden creëerden we een deelcirkel waar gedeeld kon worden. Deze vrijblijvende cirkel was prachtig; mensen die wilden, deelden vanuit hun hart. In de feedbackformulieren lazen we dat we best naar drie dagen stilte konden gaan. Nu bieden we ook driedagen Stilte aan op een van de stilste plekken van Noord-Holland.

De grote vraag?

Kan dat dan wel in combinatie met de dans? Is de dans niet een uitnodiging om ook naar buiten te dansen en om contact te maken met de ander. Wat zou stilte doen met onze dans? Worden het ingetogen dansen? Ja, eerst de dans en de stilte in jezelf vinden, misschien wel met muziek die wat zachter is. Om contact te maken met jezelf en jouw lichaam te voelen bewegen. Om dan ook met een lekkere beat een kringdans, de ander in zijn stilte te voelen. De kunst is om het te aanschouwen, gewaar te worden en het te laten gaan.

Stil zijn kan op vele manieren. Onze grote vraag is om de stilte van een ander te respecteren.
Het kan zijn dat jij het heerlijk vindt om stil te zijn, geen contact te hebben met de ander, op wat voor manier dan ook. Het kan zijn dat jij het lastig vindt om stil te zijn, graag oogcontact hebt met de ander en contact zoekt, in gebaar en aandacht.

Ons gedachtegoed

Contact in de dans is fijn, we nodigen de mensen ook hiertoe uit.
Contact, in de zin van gebaren, oogcontact en fluisteren is niet welkom. Ook niet voor het kleine.
Zoek de stilte op in jezelf.

Mocht er op wat voor manier dan wel contact zijn, laat dit dan gebeuren buiten de poort en buiten het zicht van de ander. Contact en aandacht voor elkaar kan in de dans en in de deelcirkel.

Dus kan dat dan? Dansen en Stilte? Ja het kan… en dan wel op de Danskloostermanier.
Die zal altijd nét een beetje anders zijn.

baden in de klankschalen

In 2016 zijn de klankschalen in ons Danskloosterleven gekomen. Het was meteen liefde op het eerste gezicht.
We hebben zeven schalen gevonden die corresponderen met de zeven chakra’s van het lichaam.
Iedereen ervaart de klankschalen op zijn eigen manier.

Ontspannend en helend

De klanken van de schalen hebben een ontspannend en helend effect. Dit versterken we door onze gasten na een geleide meditatie uit te nodigen om te visualiseren. Gedachten geven kracht en trekken energie aan. De interactie tussen gedachtekracht en kristal maakt onze gedachten harmonischer. Dit kan zorgen voor harmonie tussen onze hersengolven en bewustzijnstoestand. Het gevolg van dit alles is een algeheel harmonische samenwerking tussen lichaam en geest.

De gerichte kracht van positieve intentie of (zelf)bevestiging in samenhang met de klank van de kristallen klankschalen, zorgen voor opmerkelijke vormen van genezing op alle niveaus. De kristallen klankschalen bevorderen het loslaten van emoties en blokkades en de verwerking hiervan.

 

De kristallen schalen zetten we graag in bij onze retraites en avonden.
We ondersteunen onze meditaties met de kristallen klankschalen en bespelen ze na onze danssessies en tijdens het lopen van het labyrint. We gebruiken naast de kristallen schalen inmiddels ook metalen klankschalen, de drum, rainstick en oceaandrum.

Labyrint

Het labyrint heeft al sinds het begin van Dansklooster een bijzonder plekje gevonden in onze retraites. Het labyrint is een oeroud en universeel symbool dat over de hele wereld te vinden is. Een labyrint heeft een weg naar binnen en dezelfde weg weer naar buiten. Je kunt de weg niet kwijtraken zoals in een doolhof. Het labyrint staat symbool voor onze levensweg. Je loopt het labyrint omdat je nieuwsgierig bent naar wat het je brengt. Als je bekend bent met het labyrint weet je dat je het labyrint met een vraag, een intentie of een mooie zin kunt lopen. Jij mag kiezen.

Het Labyrint bij ons

Het labyrint staat voor de reis naar binnen en de reis weer naar buiten. Er zijn verschillende manieren om het labyrint te lopen. We nemen je mee in hoe we het doen: Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarmee je het labyrint ingaat: een uitdaging, je leven tot nu toe, een verlies, plannen voor de toekomst, een mooie mantra of een open nieuwsgierigheid. 

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen: Loslaten  Ontvangen  Toelaten
De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten.
Je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen; treedt even uit de gewone wereld.
Het verblijf in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten. 
De terugtocht gebruik je om wat je ontvangen hebt toe te laten en een plek te geven. Misschien zelfs om plannen te maken met je nieuwe inzichten.

Om bij stil te staan

Sta even stil

voor het labyrint, groet hem als dat gepast is. Ga vanuit rust het labyrint in wanneer jij dat wilt. Zoek je eigen tempo, passeren mag. Loop met aandacht. Wees open en ontvankelijk. Wanneer je naar binnen loopt heb je voorrang. Je mag net zolang in het centrum blijven als je wilt. Wanneer je naar buiten loopt, geef je de ander voorrang door een stapje opzij te doen. Wandel eruit, draai je om en sta even stil met een bedankje voor wat is gegeven. Na het lopen van het labyrint kun je rustig een plekje uitzoeken om te zitten, te schrijven, te tekenen of iets anders.

Cacao Ceremonie
Al een keer gedaan?

Hieronder beschrijven wij 
– Hoe we het aanbieden
– Wat je wel en niet kunt verwachten
– Waneer het niet verstandig is om cacao te drinken.

Cacao ceremonie met Dansklooster

Bij ons staat in de Cacao ceremonie Dans, Aandacht en Stilte centraal.

De ceremoniële cacao zorgt voor een zachte maar krachtige ceremonie wat je de mogelijkheid geeft om het hart te openen.
De actieve ingrediënten van cacao werken sterk op het hartchakra en brengt ons terug naar onze natuurlijk staat van voelen.
Uit het hoofd, in het hart en verbindt ons intuïtief met Moeder Aarde.
Cacao heeft de kracht om de buitenwereld met onze binnenwereld te verbinden.

We openen onze Cacaoceremonie

…met zachte muziek om aan te komen.
Je mag je zacht bewegen, liggen of zitten om daarna samen in een kring plaats te nemen op de lekkere kussens.
Hier begint onze gezamenlijke cacaoreis.
Tijdens de ceremonie nemen we allemaal een persoonlijk intentie mee.
Dit kan een intentie zijn voor de dans/retraite of voor iets in je dagelijks leven.
We zullen samen drummen, de windrichtingen openen en de spirit van cacao aanroepen.
Daarna nemen we je tijdens het drinken van de cacaodrank mee op reis in een wisseling van stille en geleide meditaties. Wanneer er ruimte is om te zingen, dan pakken we die!
Wij zorgen voor de vertrouwde Dansklooster-veiligheid en een warme bedding. Waarschijnlijk krijg je een warm gevoel in je lichaam.
Je bloedstroming versterkt en je hart begint zich meer te openen.
Hierdoor kan er meer ruimte ontstaan voor je emoties en gevoelens.
Door het hart te openen, stelt cacao ons in staat om ons ware zelf te voelen en opgehoopte negatieve energie op te lossen.
Na het samenzijn in de kring zullen we de setting op een organische manier veranderen.

Wat daarna gebeurt is elke keer anders, we kunnen gaan

– zingen
– dansen
– stil zijn
– delen