fbpx

Het einde van 2017 komt elke dag weer dichterbij. Tijd voor mij om even een dansje terug te maken door het jaar 2017 heen. We kijken terug op een heerlijk Danskloosterjaar. De dansavonden en dagen zijn toegenomen afgelopen jaar en het aantal weekend retraites is in aantal afgenomen. Onze Ecstatic Dance in Alkmaar heeft een gemiddeld aantal dansers van 70. In het begin moesten we daar wel even aan wennen omdat we dansgroepen van 5 tot 25 dansers gewend waren.

Nu genieten we van elke 3e zaterdag in de maand van deze uitbundige dansavond in de Vest. In de Vest klopt alles voor ons, de prachtige locatie, de grote ruimte, de vloer en de geluidsinstallatie. De Vest heeft sinds kort een nieuwe installatie die we de afgelopen keren mochten gebruiken en in de toekomst blijven gebruiken.

Dit jaar hadden we 3 prachtige zomerretraites, elk met zijn eigen thema, de relax week met Bea, de zangweek met Emily en de klankweek met Chantal. De 2 kinderweken vulden zich weer rijkelijk op de Vlierhof. Ook voor aankomend jaar zijn we bezig om 3 5-daagse retraites te organiseren en een kinderweek. We zijn lekker in gesprek met de locaties en met de mensen waar we graag mee samenwerken.

Als team zijn we een bewogen jaar in gegaan, iets waar we al 9 maanden bewust van waren en dat nu nog steeds mogen ervaren. Wisselingen van taken die lyrisch verliepen en sommige met een wat meer staccato dans. Zo danst Dansklooster ook alle ritmes van het leven net zoals een dans gaat.

Op onze pagina hebben we het stukje “wie zijn wij” iets meer woorden gegeven. We snappen dat het fijn is om iets meer over ons te weten voordat je met ons mee gaat op dansreis.

Wij blijven in ontwikkeling, doen nieuwe ontdekkingen en geven hier invulling aan in de dans. We hebben afgelopen jaar een set kristallen klankschalen in gebruik genomen die we elke retraite en dans meenemen. De afsluiting met de schalen is magisch mooi, om stil van te worden. Tijdens de dansdagen hopen we meer verdieping te brengen door meer met een thema te dansen. Door er te mogen zijn in en met het thema, om de dans ook echt aan te gaan en er niet van weg te dansen. Tijdens een dans kun je even weg dansen van wat er leeft in jou, maar nu mag je er even mee zijn, zijn met wat er schuurt in je leven.

De dansavonden hebben een andere structuur gevonden. We hebben gemerkt dat onze dansers het echt fijn vinden om genoeg ruimte voor hun eigen dans te krijgen. Wij zijn elke dag bezig met de muziek, elke fase in de dans vraagt om zijn eigen muziek, van de lage drum om de aarde te ontmoeten tot liefelijk hoog om op weg te dromen, of een flinke beat om je lichaam goed los te schudden en te dansen..  We hebben daarom gekozen om de structuur van een Ecstatic Dance, zoals hij bedacht is door de founders van deze dansvorm. Een openingsceremonie om aan te komen in  je lichaam, de ruimte, de dans, en om de aarde vinden om de dans te laten dansen.

En nu iets spannends..
Met Dansklooster hebben we een droom, deze droom is soms actief aanwezig en soms wat als de mist. Een eigen droomlocatie. In Egmond is er een prachtig plekje waar alles klopt. Lekker dichtbij de zee, een plek waar we zelf kunnen wonen en waar groepen hun plekje kunnen vinden. Het is geen Klooster, maar wel een heel fijne ruimte, voor dans, stilte en veel meer andere weekenden georganiseerd door derden. Het werk wat we mogen verrichten geeft zoveel voldoening, ook al weten we dat er onder de streep vaak niet heel veel overblijft. De ervaringen die mensen bij ons hebben, de voldoening en de dankbaarheid die we mogen blijven zien en ontvangen is om warm van de te worden. Helaas van warmte alleen kunnen we geen locatie beginnen. Mocht je mee willen denken om deze droom naar de dag te brengen zodat het echt kan leven.. Neem contact met ons op. Wie weet!